خوراکی‌های موثر در تشدید یا رفع بوی بد بدن و دهان

  • از

بوی بد دهان مسئله ای آزار دهنده است که در روابط اجتماعی مشکل آفرین است و موجب شرم و خجالت می شود. بوی بد دهان یکی از بدترین کابوس‌های هر انسان است . زندگی در اجتماع مارا مجبور به حرف زدن با دیگران می‌کند و در صورتی که شما یک تنفس بدبو داشته باشید خیلی زود توسط اطرافیانتان طرد می‌شوید. بوی بد دهان، یک مشکل بسیار رایج است و دلایل متفاوتی دارد. بوی بد مکرر و ماندگار، معمولا به دلیل گازهایی است که توسط باکتری‌های لایه بیرونی دندان‌ها، لثه‌ها و زبان آزاد می‌شود. همچنین ذرات غذا که میان دندان‌ها و روی زبان مانده‌اند، پوسیده شده و می‌توانند گاهی موجب بوی ناخوشایند شوند. غذاهای تند و بودار مانند سیر، قهوه و پیاز هم می‌توانند مزید بر علت شوند.

می‌توان برای رفع بوی بد بدن و دهان، مصرف کلروفیل را در برنامه غذایی افزایش داد. مواد غذایی پروتئینی به‌عنوان مغذی‌ترین خوراکی‌ها شناخته می‌شوند و حاوی غلظت بالایی از اسیدهای آمینه ضروری، چربی‌ها، ‌ویتامین‌ها و املاح هستند، اما همچنان سبزی‌ها جایگاه خاصی در رژیم غذایی دارند و نمی‌توان اهمیت آنها را نادیده گرفت. این نکته خصوصا درباره سبزی‌های سرشار از کلروفیل، ارزش بیشتری پیدا می‌کند. کلروفیل، رنگدانه سبزی است که در گیاهان سبز وجود دارد، نور خورشید را جذب و درنهایت آن را به انرژی تبدیل می‌کند. سبزی‌های دارای برگ سبز،‌ سرشار از کلروفیل هستند که به‌عنوان نوعی آنتی‌اکسیدان قوی و به‌عنوان نوعی بو‌زدای قدرتمند عمل می‌کند. بنابراین، مصرف این سبزی‌ها می‌تواند تاثیر زیادی در مقابله با بوی بدن دهان و بدن داشته باشد. اسفناج و جعفری، بیشترین میزان کلروفیل را برای بدن فراهم می‌کنند چون به ‌ترتیب در هر نصف فنجان، ۲۴ و ۱۹ میلی‌گرم کلروفیل دارند. دیگر سبزی‌های سرشار از کلروفیل عبارت‌اند از لوبیا سبز، کلم بروکلی، جلبک، مارچوبه و کدو سبز. به این ترتیب در ادامه این مطلب، با مهم‌ترین خوراکی‌هایی که در تشدید یا رفع بوی بد بدن و دهان موثر هستند، آشنا می‌شوید.
خوراکی‌هایی که باعث ایجاد بوی بد دهان و بدن می‌شوند

۱. گوشت قرمز:
مصرف انواع گوشت قرمز، یکی از دلایل بوی ناخوشایند بدن است. تحقیقات موسسه Chemica- Senses در سال ۲۰۰۶ میلادی نشان داده رژیم غذایی بدون گوشت قرمز، بوی مطبوع‌تری ایجاد می‌کند و شدت بوی بدن را کاهش می‌دهد. عبور کردن ترکیبات گوشت قرمز از دستگاه گوارش به ‌زمان خاصی نیاز دارد و مقداری از این ترکیبات در همین مدت فاسد می‌شوند. در نتیجه، افرادی که گوشت قرمز مصرف می‌کنند، ‌با بوی بد در تنفس، تعریق و اجابت مزاج مواجه می‌شوند.

۲. قهوه:
بسیاری از مردم جهان از قهوه به‌‌عنوان نوشیدنی صبحگاهی استفاده می‌کنند تا سطح هوشیاری خودشان را افزایش بدهند، اما ترکیبات موجود در قهوه می‌توانند غدد عرق را نیز فعال کنند. قهوه، یکی از نوشیدنی‌های ادرارآور (دیورتیک) است که احساس تشنگی شدیدی ایجاد می‌کند، مزه و بوی خاصی به دهان می‌دهد و درنهایت باعث خشکی دهان می‌شود. ‌خود این خشکی دهان نیز به رشد باکتری‌ها در دهان کمک می‌کند.

۳. کاری و زیره:
بوی ادویه‌هایی مانند کاری و زیره می‌تواند آشپزی را کاملا تحت‌تاثیر قرار بدهد، اما ترکیبات همین ادویه‌ها می‌توانند بوی طبیعی بدن را تغییر بدهند و حتی برای چند روز در منافذ پوستی باقی بمانند. محققان دانشگاه کالیفرنیا، اگر زنان در دوران بارداری به‌طور منظم از ادویه‌هایی مانند کاری، زیره و شنبلیله استفاده کنند، ‌بوی بدن نوزاد نیز می‌تواند تحت‌تاثیر همین ادویه‌ها قرار بگیرد و تغییر کند.

۴. استفاده نکردن از سبزی‌ها:
خوردن سبزی‌ها نه‌تنها برای سلامت مفید است، بلکه بوی مطبوعی هم به بدن می‌‌بخشد. در دهه‌های ۱۹۴۰ و ۱۹۵۰ میلادی از کلروفیل موجود در گیاهان به‌عنوان دئودورانت خوراکی استفاده می‌کردند تا زخم‌های بدبو را کنترل کند. (دانشگاه اورگان) به‌طور کلی، مصرف سبزی‌های غنی از کلروفیل مانند اسفناج و شاهی می‌تواند به خنک کردن بدن و پیشگیری از بوی بد آن کمک کند.
خوراکی‌هایی که باعث رفع بوی بد دهان و بدن می‌شوند.

۱. آب:
این مایع بدون بو، باکتری‌های باقیمانده از مواد غذایی را تا حدودی خنثی می‌کند و اجازه نمی‌دهد بوی بدی در دهان ایجاد شود. ویژگی دیگر آب، این است که ترشح بزاق را در دهان افزایش می‌دهد. شاید این موضوع بی‌اهمیت به نظر برسد، اما بزاق به‌عنوان نوعی پاک‌کننده عمل می‌کند و ترکیبات بدبوی مواد غذایی و نوشیدنی‌ها را از بین می‌برد.

۲. سبزی‌ها و میوه‌ها:
مواد غذایی سرشار از ویتامین C، مانند فلفل دلمه‌ای قرمز و کلم بروکلی، محیط نامناسبی برای فعالیت باکتری‌های دهان ایجاد می‌کنند. حتی مصرف این مواد غذایی به‌صورت خام، عملکرد آنها را در مقابله با بوی بدن دهان تقویت می‌کند. ساییده شدن سبزی‌ها و میوه‌های خام به دندان‌ها و لثه‌ها،‌ خرده‌های باقیمانده مواد غذایی را از بین دندان‌ها و لثه‌ها بیرون می‌آورد که سبب کاهش بوی بد دهان می‌شود.

۳. ماست:
محققان ژاپنی به این نتیجه رسیده‌اند که خوردن تقریبا ۸۵ گرم از ماست پروبیوتیک بدون قند به ‌اندازه ۲ بار در روز و به ‌مدت ۶ هفته، سطح ترکیبات گوگردی ایجادکننده بو را در بدن کاهش می‌دهد و درنتیجه بوی بد دهان را کمتر می‌کند. ماست‌های غنی‌شده نیز منبع خوبی برای دریافت ویتامین D محسوب می‌شوند و به‌طور کلی، باکتری‌های دهان را کاهش می‌دهند.

۴. گیاهان و ادویه‌ها:
جعفری، ‌یکی از گیاهانی است که کلروفیل دارد و می‌تواند بوی بد دهان را به‌طور موثری از بین ببرد. گیاهان دیگری که تاثیرگذار هستند، ‌عبارت‌اند از میخک و رازیانه. مصرف بعضی از گیاهان و ادویه‌ها برای کاهش بوی بد دهان، بیشتر در فرهنگ عامه یا طب سنتی ریشه دارد که از نظر علمی هم توصیه می‌شود.
منبع: medicaldaily
ترجمه: ندا احمدلو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *