نگاهی به ارزش غذایی گشنیز

گشنیز گیاه بومی جنوب اروپا و مناطق مدیترانه است و در بیشتر نقاط ایران نیز می روید. از زمان های قدیم وجود داشته و حتی مورد مصرف مصری ها بوده است. بقراط این گیاه را می شناخته و برای درمان بیماری های مختلف از آن استفاده می کرده است. گشنیز گیاهی است علفی و یک ساله، به رنگ سبز که ارتفاع آن تا ۸۰ سانتی متر نیز می رسد.

گشنیز هر سال به میزان زیادی کشت می شود و تقریباً در تمام سال در دسترس است. این سبزی که ساقه و برگ آن خوراکی است به عنوان یک سبزی معطر در تمام جهان به کار می رود. چون طعم خوبی به غذا می دهد و به طرق مختلف قابل مصرف است. در واقع مصرف آن به صورت یک سبزی معطر در غذا یا به صورت دم کرده یا در سبزی خوردن می تواند به بهبود عملکرد روده ها کمک کند چون حاوی خواص ضداسپاسمی فوق العاده است. در ادامه مطلب شما را بیشتر با این سبزی معطر آشنا می کنیم. لطفاً با ما همراه باشید.

ارزش غذایی گشنیز

گشنیز یک گیاه درمانگر است که در طب سنتی بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. چون سرشار از روغن هایی است که دستگاه گوارش را تحریک کرده و به بهبود عملکرد آن کمک می کند. در نتیجه در مقابله با بی اشتهایی ناشی از اختلالات گوارشی یا بی اشتهایی ناشی از اختلال در pH جداره معده موثر عمل می کند. گشنیز ارزش غذایی بالایی دارد چون منبع خوب ویتامین های مهم برای بدن است. از بین این ویتامین ها می توان به ویتامین A، B ،C ،E و E اشاره کرد. گشنیز همچنین سرشار از مواد معدنی مختلفی مانند پتاسیم یا آهن است.

هر ۱۰۰ گرم گشنیز حاوی مواد زیر است:

ویتامین آ ۰.۱۲۳ میلی گرم
ویتامین ب١ ۰.۲۳۹ میلی گرم
ویتامین ب٢ ۲۹۰ میلی گرم
ویتامین ب٣ ۲.۱۳۰ میلی گرم
ویتامین ث ۲۱ میلی گرم
کلسیم ۷۰۹ میلی گرم
آهن ۱۶.۳۲ میلی گرم
منیزیم ۳۳۰ میلی گرم
فسفر ۴۰۹ میلی گرم
پتاسیم ۱.۲۶۷ میلی گرم
سدیم ۳۵ میلی گرم
زینک ۴.۷۰ میلی گرم

گشنیز برای مقابله با اثرات فلزات سنگین
گشنیز در درمان افرادی که به فلزات سنگین به ویژه به واسطه آب آلوده کارخانجات آلوده شده اند موثر است. عناصر شیمیایی موجود در گیاه این قابلیت را دارند که ذرات فلزی را فیکس کرده و دفع آن ها را تسهیل بخشند.

گشنیز؛ اکسپکتورانت طبیعی
اگر گشنیز را به صورت چای یا دم کردنی میل کنید یک اکسپکتورانت (خلط آور) طبیعی است که از احتباس مایعات در دستگاه تنفسی پیشگیری می کند.

گشنیز برای خانم های شیرده
چای گشنیز همچنین برای خانم های شیرده مناسب است چون باعث تحریک ترشح شیر در غدد پستانی شده و خواص آن جذب بدن نوزاد نیز می شود.

گشنیز؛ ضدسرطان
نتایج بررسی های آزمایشگاهی نشان می دهد که اثرات آنتی اکسیدانی گشنیز باعث پیشگیری از ابتلا به سرطان می شود. به عقیده متخصصان به نظر می رسد که این سبزی معطر از بروز تخریب DNA که عامل ابتلا به سرطان است پیشگیری می کند.

گشنیز برای پیشگیری از بیماری آلزایمر

بررسی هایی که روی موش های آزمایشگاهی انجام شده است نشان می دهد که تنفس روغن گشنیز باعث کاهش افسردگی و اضطراب می شود که با ابتلا به بیماری آلزایمر در ارتباط است.

گشنیز برای کاهش میزان قند خون
گشنیز برای دیابتی هایی که در کنترل قند خونشان مشکل دارند مفید است. گشنیز تا حدودی همانند دارچین باعث کاهش قند خون بعد از مصرف غذا می شود.

فواید دیگر گشنیز
* گشنیز خاصیت خنک کنندگی دارد و برای مقابله با بوی بدن دهان مفید است.
* گشنیز به داشتن خوابی راحت کمک می کند. می توانید قبل از رفتن به رختخواب یک فنجان چای گشنیز بنوشید تا خواب راحتی داشته و کسب انرژی کنید.
* گشنیز باعث تسکین دردهای قاعدگی می شود در نتیجه برای خانم ها بسیار مفید است.
* گشنیز خواص آرام بخشی دارد در نتیجه در ترکیب داروهای ضداسپاسم استفاده شده و باعث بهبود عملکرد روده ها و دفع راحت می شود.
* ترکیبات موجود در این سبزی معطر خواص آنتی بیوتیکی و آنتی باکتریالی دارد. در نتیجه در ترکیب داروهای مربوط به درمان زخم و جای جراحت استفاده می شود.
* گشنیز باعث بهبود عملکرد مغز و سیستم عصبی می شود. در نتیجه راندمان ذهنی را بالا می برد.

منبع: تبیان

دیدگاه خود را بنویسید

آدرس رایانامه شما منتشر نخواهد شد .


*